Proizvodi

Softshell jakne

Vreme čitanja: 3 min.
NASTAVITE

Da li znate šta je Softshell materijal koji NASA koristi?


Sigurno ste više puta imali priliku da vidite gusto tkan materijal, sa kog se kapljice vode samo otkotrljaju. To je Softshell.

Softshell jakne, odnosno jakne napravljene od softshell materijala spadaju u grupu vrlo kvalitetnih jakni, koje su pre svega zbog svoje male gramaže i načina izrade našle široku primenu, od radnih jakni, skijaških, planinarskih, kao i u industrijama koje zahtevaju rad na otvorenom.


Kako je NASA "proizvela" Softshell?


Mnogima je poznato da su materijali od kojih se pravi odeća za astronaute najotporniji na svetu. Kada je prilikom probne vežbe Apolo 1 1967. godine, došlo do nesrećnog slučaja koji je potpuno poremetio američki svemirski program, NASA je bila primorana da napravi novu vrstu vrlo otporne tkanine za opremu astronauta. Podstaknuti ovim događajem, NASINI stručnjaci razvili su dvoslojni materijal koji je otporan na vatru i sve vremenske uslove, vrlo izdržljivi nepropuštajući. Na osnovu sličnog tkanja i tehnika nastao je Softshell.

Nakon toga, prvi proizvođači za komercijalnu upotrebu ovog materijala bili su brendovi skijaške opreme. Ovaj materijal je upravo dizajniran tako da prati pokrete tela i da održava prijatnu telesnu temperaturu tokom aktivnosti koje iziskuju fizički napor i snagu, te samim tim za posledicu imaju znojenje i povećanje telesne temperature.


Šta je softshell materijal, od čega se pravi?



Softeshell u bukvalnom prevodu znači “meka kora”, što nam daje jasnu pretpostavku o kakvom materijalu je reč. Pravi se od kombinacije poliestera i elastina. On je čvrst, ali udoban i vrlo je prijatan prilikom nošenja. Jakne sa ovim materijalom su napravljene tako da štite u svim vremenskim uslovima, bilo da se radi o snažnim udarima vetra, kiše ili hladnoće. Spoljni materjial je napravljen tako da pored vremenskih uslova, bude otporan i na prašinu. Lako se održava, aunutrašnji deo uspešno čuva toplotu tela i omogućava telu da diše.

Materijal je vrlo lagan i često se koristi kao zamenaflis jaknama ili kišnim kabanicama. Težina Wurth Softshell jakne iznosi samo 360gr, te je vrlo laka za odlaganje i nošenje.


Kako je napravljen i za šta se koristi?


Tkanina nije rastegljiva, ali bez obzira na to, vrlo je udobna i prati pokrete tela prilikom nošenja. Materijal je čvrst, ali ne i krut, tako da Vas prilikom nošenja neće opterećivati. Spadaju u neophodnu opremu za planinarenje i kampovanje. Od njih se često prave ranci i šatori, rukavice i sva oprema koja podrzumeva korišćenje napolju. Postoje dve vrste ovih materijala: jači, bez izolacije, vrlo otporni, koji poseduju vodootpornu tehnologiju i lakše se pakuju od mekanih jakni.

I drugi mekši tip, u koje spadaju I Wurth Softshell jakne, koje odbijaju vodu i štite od ne previse obilne kiše i vetra U svojoj ponudi Wurth ima 5 modela Softshell jakni koje su izrađene od mekše varijante ove tkanine, vrlo pogodne za sve vrste radova ili aktivosti napolju.

Kako bi prilikom rada i slobodnih aktivnosti bili zaštićeni, u paleti Wurth proizvoda možete naći i Wurth Softshell jakne.


Podelite na: