Proizvodi

Lepak puca na spoju, koje je najbolje rešenje?

Vreme čitanja: 4 min.
NASTAVITE

super lepak i šta je važno da znamo

Super lepak danas je u veoma širokoj primeni, od građevinarstva preko automobilske industrije pa sve do mašinskih preciznih elemenata, lepak ćemo susresti na svakom koraku. U ovom tekstu fokusiraćemo se na pravilnu upotrebu super lepkova, koje koristimo za spajanje malih i neporoznih površina, kao i na pripremu podloge pre samog lepljenja.

Isto tako objasnićemo zašto je važno samo pakovanje u kome se lepak nalazi i kako količina nanetog lepka utiče na snagu spoja. Potrudićemo se da vam pružimo rešenja, kako biste ubuduće bili sigurni da ste nešto pravilno zalepili i da će taj spoj ispuniti zadata očekivanja.



Najčešći problemi SA KOJIMA SE SUSREĆEMO pri lepljenju


Svima nam se barem jednom dogodilo da nešto zalepimo na brzinu i da nastavimo dalje sa drugim poslovima, računajući da će lepak" odraditi svoje", dok se mi bavimo nekim drugim stvarima. Međutim, kada se vratimo zalepljenom spoju uverimo se da to baš i nije slučaj.

Shvatimo da naš spoj ima sitne pukotine ili da jednostavno pod mehaničkim pritiskom ruke spoj ne drži onako kako smo mi očekivali. U tom trenutku prva pomisao je " ovaj lepak je loš", a da li je stvarno tako? Iz našeg iskustva sa Wurth paletom lepkova i urazgovoru sa našim korisnicima, uverili smo se da je u većini slučajeva loš spoj nastaje iz dva razloga:

  • prevelika ili premala količina lepka
  • nepripremljena podloga pre nanošenja lepka



Više lepka - jači spoj, da li je baš tako ?


Kada govorimo o adektavnoj količini lepka pri nanošenju važno je da lepak nanesemo u tankom i razvučenom sloju, tako da nam cela površina na koju nanosimo lepak bude što je više moguće pokrivena, ali da sloj lepka ne bude debeo. Ovakav način nanošenja omogućava brzo sušenje, dok sama širina nanošenja garantuje čvrstinu spoja.

To se najbolje vidi kada lepimo dve površine u vertikalnom položaju, tada je brzina lepljenja od velikog značaja. Međutim, ukoliko se desi da nanesemo veću(deblju) količinu lepka, onda dobijemo rezultat da se spoljne ivice lepne mase osuše, dok unutrašnji deo ostane u tečnom stanju. Zbog nemogućnosti vazduha da dopre do središnjeg dela, kao rezultat dobijemo nesiguran spoj.

Distribuciju lepka po površini podloge najbolje ćemo vam približiti ukoliko pogledate video "Heroes of metal".


Priprema podloge za lepljenje - čišćenje i odmašćivanje


Pre nanošenja sloja super lepka podloga se mora dobro očistiti i odmastiti, kako lepak ne bi prionuo na površinski deo masti ili prašine, već da bi se zalepio direktno za podlogu. Ako nam se učini da je površina čista na pogled, ne znači da ona to i jeste. Zato je najbolje iskoristiti neki provereni odmašćivač (ponudu naših odmašćivača pogledajte ovde).


Preporučeno rešenje koje se u praksi pokazalo kao najefektivnije sredstvo za odmašćivanje jeste naš "Čistač kočnica PLUS", koji deluje u trenutku i za veoma kratko vreme dobijate odmašćenu i čistu podlogu. Odmašćivač koristite tako što naprskate željenu površinu (količina odmašćivača zavisi od zaprljanosti podloge) i posle samo par trenutaka laka zaprljanja isparavaju sa alkoholom, dok se ona teška u vidu tečnosti slivaju niz podlogu.

Veoma je važno da podlogu dodatno ne brišete nakon prskanja odmašćivača, kako zaprljanja ili vlakna sa krpe ne bi ostala na površini. Ostavite da se osuši i tek onda možete pristupiti lepljenju.

DOS KLEBFIX - zašto je najbolje rešenje?

Odgovor na ovo pitanje najbolje je predstaviti na osnovu tehničkih karakteristika našeg "DOS Klebfix super lepka", koji poseduje nizak viskozitet, a u isto vreme u zavisnosti od podloge njegova snaga ide do neverovatnih 22N/mm2. Uz sve to poseduje i otpornost na smicanje, što garantuje njegovu postojanost.


Na kraju specijalno dizajnirano jednoručno DOS pakovanje poseduje sigurnosni prsten koji sprečava slučajno izlivanje super lepka, dok samočisteći vrh garantuje da ćete lepak moći da koristite i posle prvog korišćenja.Kako se pravilno koristi i na koji način da dobijete najviše iz našeg DOS specijalnog pakovanja Klebfix lepka, pogledajte na našem videu.


Kratak rezime


Kroz ovaj tekst potrudili smo se da vam približimo rešenje problema koji se tiče pripreme podloge za lepljenje, kao i kratkog pojašnjenja, na koji način će super lepak pružiti najbolje performanse.

Ukoliko ste u ovom tekstu pronašli korisne informacije, preporučujemo vam da pogledate našu blog stranicu sa još korisnih tekstova.


Blog







Podelite na: