Proizvodi

Kako sprečiti i lečiti koroziju

Vreme čitanja: 3 min.
NASTAVITE


KAKO SPREČITI I LEČITI KOROZIJU


Kako se bliži zimski period i ujedno najpogodniji uslovi za nastanak korozije u našim krajevima, najpametnije bi bilo da se pripremimo i zaštitimo na vreme.

Najčešći problem sa korozijom sa kojim se susrećemo jeste njeno pojavljivanje na ogradama naših terasa i dvorišta, alatima koje često skladištimo u vlažnim podrumima i garažama, lancima za vožnju po snegu, ili pak na delovima poljoprivrednih i industrijskih mašina.

NASTAJANJE KOROZIJE


Nećemo se vraćati u školu i ponovo prolaziti hemijske procese. Dovoljno je znati da se korozija najčešće pojavljuje na metalnim površinama koje se nalaze u uslovima vlage, a još češće ukoliko se u kombinaciju vlage i vazduha uključi i so. Iz tog razloga već pomenuti lanci za sneg gotovo uvek korodiraju ako ih ne operemo čistom vodom nakon korišćenja.


Izvor: evaporusteurope.com

KAKO DA SE PREVENTIVNO ZAŠTITIMO?


Da li ste primetili da se korozija pojavljuje čak i na površinama od nerđajućeg čelika, aluminijuma, bakra, prohroma ili inoksa? Zapravo, u pitanju je samo površinska korozija, tj. tanak film oksidacije ili drugačije rečeno - patina. Na sreću, postoje rešenja kojima možemo zaštiti delove mašina, vozila ili ručnih alata i estetski ih održavati.

U slučaju da su površine koje želite da zaštitite pod direktnim spoljnim atmosferskim uticajem i nisu zaštićene farbom, bitno je da zaštita ne bude lepljiva jer tako dolazi do zadržavanja prašine i raznih nečistoća na površini što nas samim tim dovodi u situaciju da češće moramo čistiti i iznova nanositi zaštitu.

Sprej za zaštitu od korozije

Mnogi pribegavaju metodi zaštite tako što nanesu bilo kakav lubrikant što dovodi do već pomenutog problema, a zapravo postoji mnogo efikasnije rešenje sa efektom zaštite i do dve godine.

Rešenje je sprej za zaštitu od korozije. U slučaju da želite da zaštitite vaše ručne alate, lance za sneg, delove mašina, vozila uključujući i teško dostupne delove, ovo je idealno rešenje. Radi se o visoko kapilarnom ulju male gustine koje ne oštećuje osetljive površine poput gume, plastike ili laka, a pritom pruža dugotrajnu zaštitu.

Cinkovana površina

Međutim, šta ako je u pitanju cinkovana metalna površina oštećena prilikom bušenja, sečenja ili na neki treći način? Cink predstavlja osnovnu zaštitu protiv korozije i svako oštećenje predstavlja opasnost za nastanak korozivnog procesa. Treba uzeti u obzir da malu površinu materijala nije isplativo cinkovati iznova, pa je tom slučaju idealno rešenje Cink sprej perfect koji daje dovoljnu zaštitu u samo jednom nanosu. Odlično prijanja na površinu, otporan je na grebanje i poseduje podesivu diznu za količinu i usmerenje nanosa.

KAKO EFEKTIVNO UKLONITI KOROZIJU?


Površine metalnih predmeta se moraju očistiti od korozije pre farbanja ili nanošenja zaštitnih sredstava. Kako ne biste morali da sve čistite mehaničkim putem (peskarenje, brušenje, struganje), postoje hemijska sredstva koja vam mogu pomoći. Rastvarač površinske korozije je jedno od sredstava koje u potpunosti uklanja koroziju.


Izvor: dauberteurope.eu

Međutim, u pojedinim slučajevima, kada korozija nagrize metalnu površinu toliko da njenim uklanjanjem promenimo oblik, dimenziju, ravninu ili čvrstoću površine, bolje je da koroziju pretvorimo u stabilan organski spoj Konvertorom korozije.

Na ovaj način trajno zaustavljamo dalji razvoj korozije i dobijamo glatku površinu.

Takođe, konvertovana površina poseduje mogućnost da se širi i skuplja u zavisnosti od temperature zajedno za metalnom površinom i dobijamo odlično prijanjanje zaštitne farbe.


Poručite proizvode za zaštitu od korozije preko:

WURTH E-SHOPA

Podelite na: