Proizvodi

Kako da umanjite mogućnost povrede radnika

Vreme čitanja: 4 min.
NASTAVITE

8% POVREĐENIH RADNIKA OZBILJNO POSEČE ŠAKE


Gornji ekstremiteti čine većinu povreda na radu

Prema statistici Ministarstva rada za 2019. godinu, 46% svih povreda na radu podrazumeva povredu gornjih ekstremiteta, a u polovini tih slučajeva radnik je pretrpeo povredu šake ili prstiju. Te povrede uključuju istezanja, uganuća, prelome i prignječenja, ali najveći procenat povreda šake – više od trećine – nastaje u radu sa oštrim predmetima.


Izveštaj o radu za 2019. godinu, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Uprava za bezbednost i zdravlje na radu

Rad sa oštrim i neravnim predmetima je glavni uzrok povreda šake

Statistički gledano, od 100 povređenih radnika, njih 46 na neki način povredi ruke. Od ovih 46 zaposlenih, 23 će pretrpeti povredu šake ili prstiju, a 8 od tih povreda nastaće pri radu sa oštrim predmetima. Ako uzmemo u obzir da se povrede na radu najčešće vezuju za građevinsku industriju, rad sa teškim mašinama, povrede u vozilima ili na visini – deluje neverovatno da čak 8 od 100 povređenih radnika ozbiljno poseče šake noseći ili obrađujući predmete sa neravnim ivicama.

Na prvom mestu svakom poslodavcu je briga o zdravlju zaposlenih, koje ovakve povrede mogu primorati na oporavak u trajanju od nekoliko dana do više nedelja.

U nastavku saznajte kako da u svojoj firmi umanjite mogućnost povrede zaposlenih za tih 8%.

KOJE RUKAVICE POUZDANO ŠTITE OD POSEKOTINA?


Cut protect kao najefektnija zaštita

Verovatno ste primetili na našem tržištu sve širu ponudu rukavica za zaštitu od prosecanja, često nazivanih i CUT PROTECT.

CUT PROTECT rukavice su one rukavice koje najefektnije štite ruke u radu sa oštrim predmetima kao što su limovi, staklo, karton, leksan, pleksiglas…

RAZLIKA IZMEĐU CUT PROTECT I OSTALIH RUKAVICA

Šta je to što je neophodno da bi se jedna rukavica okarakterisala kao CUT PROTECT i po čemu se razlikuje od ostalih zaštitnih rukavica?

Performanse prema starom, važećem standardu testiranja EN 388

Da se podsetimo, prema važećem standardu EN 388 svaka zaštitna rukavica se obeležava sa četiri ocene:

Do sada, CUT PROTECT su bile one rukavice koje su imale najvišu ocenu za zaštitu od prosecanja (druga od četiri ocene).

Da li je test u okviru standarda EN 388 adekvatan za klasifikaciju?

Ocena za zaštitu od prosecanja dobija se sledećim testiranjem: cirkularno sečivo se pritisne konstantnom silom od 5N na materijal od kojeg je rukavica napravljena i prevlači se levo-desno dok se materijal ne proreže. Zavisno od toga koliko pomeranja cirkularnog sečiva rukavica izdrži, dobija ocenu u rasponu od 1 do 5.

Ipak, pojavom novih i izdržljivijih materijala javila se potreba za novim načinom testiranja i ocenjivanja rukavica za zaštitu od prosecanja. Test u okviru standarda EN 388 više ne smatramo adekvatnim za klasifikaciju CUT PROTECT rukavica iz dva razloga: pri testiranju se ne primenjuje dovoljno velika sila, i dešava se da se sečivo pre završetka testa istupi.

Novi, rigorozniji način testiranja

Zbog toga je stupio na snagu dodatni standard ISO 13997 – po novom načinu testiranja za CUT PROTECT rukavice pored druge ocene, koja će najčešće biti obeležena sa X, imamo novu slovnu oznaku koja nam govori o kom nivou zaštite je reč.

Razlika između starog i novog načina testiranja

Prema novom testu, ravno sečivo se pritiska na materijal rukavice silom od 2N, prevlači u stranu i zatim podiže. Sečivo semenja pri svakom novom spuštanju, a sila kojom se sečivo pritiska se progresivno povećava do čak 30N. Sila od 5N – koja je prema standardu EN 388 dovoljna za ocenu 5 – sada daje ocenu B, a najvišu moguću ocenu F rukavica dobija ako izdrži 6 puta veću silu (30N).

TAJNA SUPERIORNE IZDRŽLJIVOSTI CUT PROTECT RUKAVICA


Izrada od posebnih materijala

Cut Protect rukavice mogu da izdrže ove zahtevne testove zahvaljujući posebnim materijalima od kojih se prave: u osnovu od poliestera i najlona utkaju se fina vlakna polietilena (čvrste plastike), čelika, bazalta, kao i staklena vlakna. Naravno, ovi čvrsti materijali se ne osećaju na ruci – CUT PROTECT rukavice su fleksibilne i udobne kao i sve ostale pletene rukavice. Radi boljeg hvata, u procesu proizvodnje na predeo dlana se nanosi sloj poliuretana ili nitrilne pene koja omogućava odlično prijanjanje u radu sa masnim i nauljenim površinama.

Namenski projektovane za optimalnu zaštitu u radu

Wurth asortiman CUT PROTECT zaštitnih rukavica namenjen je ljudima koji se bave manipulacijom pločastih materijala, lima, stakla i slično, ali je dobra zaštita i za sve ostale poput hobi zanatlija kojima je potrebna zaštita ruku od posekotina.


Kako biste što bolje razumeli kako se rukavice obeležavaju i šta vam ove ocene govore o njihovom kvalitetu, spremili smo za vas kratak video:

Wurth asortiman zaštitnih rukavica



Za detaljniji pregled pojedinačnih modela rukavica posetite Wurth E-Shop gde ih ujedno možete i poručiti:


KOMPLETAN ASORTIMAN

Podelite na: