Proizvodi

Detaljno čišćenje točkova

Vreme čitanja: 4 min.
NASTAVITE


Felne kao ključni estetski faktor na automobilu


Koliko je točak bio važan izum za napredak čovečanstva toliko je i važna komponenta svakog automobila.

Pored bezbednosnog aspekta, mnogim ljubiteljima četvorotočkaša je estetski aspekt točkova podjednako važan. Važan u tolikoj meri da čak postoji i čitava sub-kultura unutar “tjuning” kulture izgrađena na posvećenosti felnama u njihovim najrazličitijim dimenzijama, materijalima, završnoj obradi i dizajnu.

Poslednjih godina auto detailing scena je sve zastupljenija u svetu, pa i kod nas gde beležimo rast u broju novootvorenih detailing radionica koje dovode pedantnost automobila do perfekcije.

Obzirom da su usluge detailing radionica rezervisane uglavnom za ekskluzivne automobile i njihove vlasnike kojima troškovi održavanja nisu bitna stavka u budžetu – podelićemo sa vama par “uradi sam” trikova kojima možete postići isti efekat sa znatno manjim troškovima.


Kako nastaju fleke na felnama


Svaki vlasnik četvorotočkaša je pre ili kasnije imao susret sa tamnim mrljama na felnama koje se jako teško skidaju. Često ne pomažu ni sunđer i deterdžent, ni voda pod visokim pritiskom u samouslužnoj perionici.

Kočiona prašina

Svaki automobil koji koristi diskove i pločice kao sistem za kočenje ima ovaj problem. Naime, prilikom kočenja nastaje trenje između kočionih diskova i pločica prilikom kojeg se pločice dezintegrišu u vidu sitnih tamnih čestica poput prašine, koja je pritom zagrejana na visokoj temperaturi što joj omogućava da se dugotrajno zalepi za površinu felne.

Katran

Postoji još jedna vrsta fleka koju ne možemo skinuti samo uz pomoć vode i deterdženta, a u pitanju su fleke od katrana. U letnjim danima temperature asfalta su izuzetno visoke i delovi vrelog katrana završe najčešće sa unutrašnje strane felni, unutrašnje strane blatobrana i delovima karoserije oko točkova.


Detaljno čišćenje točkova u 4 koraka


Ukoliko su vaše felne tako dizajnirane da je teško prići unutrašnjem delu poželjno je da ih demontirate sa automobila. Zvuči komplikovano, ali zaista je važno da i taj deo felne održavate čistim jer nakon određenog perioda kontaminirani delovi mogu pretrpeti trajno oštećenje na vašim točkovima. U slučaju da možete lako prići unutrašnjem delu, možete pristupiti prvom koraku bez demontaže.

1. Pranje deterdžentom

Pre svega, neophodno je da sa felne i gume skinemo prljavštinu koliko je to moguće uz pomoć vode i deterdženta. Pokvasite felnu i bočni deo gume, nanesite deterdžent na sunđer i pređite sve delove kojima možete prići, dok za delove kojima je teže prići možete koristiti četku na koju je takođe potrebno naneti deterdžent. Na isti način uz pomoć četke je potrebno očistiti bočne delove pneumatika kako bi izvukli prljavštinu iz nabora. Nakon toga možete isprati točak i pristupiti sledećem koraku.

2. Dubinsko čiščenje

Za ovaj korak neophodno je SREDSTVO ZA ČIŠĆENJE ALUMINIJUMSKIH FELNI. Sredstvo možete presuti u sprej bocu i potom ga naneti na površinu felne i ostaviti par minuta da odreaguje. Za poboljšani efekat možete ponovo upotrebiti četku. Nakon što sredstvo odreaguje potrebno je isprati točkove vodom u potpunosti i osušiti ih uz pomoć Softex krpe.

Ovim korakom ćete u potpunosti očistiti felnu od prašine kočionih pločica koja može trajno oštetiti farbu na vašim felnama, ali i od tragova katrana ukoliko se nalaze na točku.

Međutim, ukoliko imate tragove katrana i na ostalim delovima karoserije oko točka iskoristite priliku da ih očistite sada.

3. Uklanjanje katrana

Ono što SREDSTVO ZA UKLJANJANJE KATRANA razlikuje od ostalih agresivnih sredstava je što ne može naškoditi lakiranim delovima vaše karoserije, kao ni hromiranim površinama. Obratite pažnju na niže delove karoserije, iza točkova, na rubovima, krilima kao i vratima vašeg automobila jer se katran najčešće tu zadržava. Nanesite sredstvo direktno na mrlje od katrana i sačekajte da odreaguje. Uz pomoć čiste softex krpe nežno prebrišite sredstvo i u slučaju da su tragovi katrana još uvek prisutni ponovo nanesite sredstvo i ponovite radnju sve dok tragovi ne nestanu.

Kada budete zadovoljni rezultatima, dovoljno je da isperete čistom vodom deo karoserije koji ste čistili i time ste se definitivno rešili katrana, koji u slučaju da ostane na karoseriji vašeg automobila može trajno oštetiti lak i farbu.

4. Čišćenje guma i povratak njihovog sjaja

Svi volimo da vidimo čiste i sjajne pneumatike na svom automobilu, međutim, da li ste znali da postoji sredstvo kojim možete dobiti ne samo sjaj gume koji traje duže od običnih sredstava na bazi silikona, već i da produžite vek trajanja pneumatika?

PENA ZA ČIŠĆENJE I NEGU AUTOGUMA funkcioniše tako što uklanja dubinsku prljavštinu iz nabora guma, vraća sjaj i izgled nove gume i što je najvažnije - štiti gumu od UV zraka čime usporava starenje gume (pucanje površine gume i promena boje).Takođe je bitno napomenuti da ovo sredstvo ne oštećuje lak i boju na vašim felnama i za razliku od silikonskih sredstava koja se koriste u perionicama, ima dugotrajniji efekat sjaja jer odbija prašinu i nečistoće antistatičnim dejstvom.

Dovoljno je da sredstvo nanesete na gumu i utrljate čistom softex krpom čime je ceo proces detaljnog čišćenja točkova konačno završen.


Poručite proizvode preko:


WURTH E-SHOPA

Podelite na: