Saveti

3 parametra od kojih zavisi vek vaše auto klime

Vreme čitanja: 5 min.
NASTAVITE


Da li ste spremni za letnju sezonu?


Vreli dani, i neretko dani sa visokim procentom vlage u vazduhu, su se polako ali sigurno vratili. Kako se čovek brzo navikava na bolje, tako smo se s godinama navikli i na klima uređaje, prvo u poslovnim i stambenim prostorima, a potom i u našim voljenim automobilima. Međutim, kako klima uređaj u svom automobilu niste koristili duži vremenski period već pri prvom aktiviranju može vas dočekati neprijatno iznenađenje i ujedno podsetnik da ste nešto zaboravili da uradite.

Da ne bismo dolazili u takve situacije, neophodno je da razumemo kako klima uređaj funkcioniše, kako se pravilno koristi i na kraju, kako ga održavati. Na žalost, ne postoji čarobni štapić, ali dobra vest je da ceo proces ne zahteva previše vašeg truda i vremena.


Kako funkcioniše klima uređaj?


Isparivač vazduha
Svaki klima uređaj poseduje isparivač koji hladi vazduh i istovremeno izdvaja vlagu iz vazduha. Vlagu izvučenu iz vazduha isparivač konvertuje u tečno stanje, a na samom isparivaču postoji i odvod za kondenzaciju (nastalu prilikom mešanja toplog i hladnog vazduha) koji služi za izbacivanje iste vani putem posebnog creva, što ste sigurno mogli primetiti u vidu barice na vašem parking mestu nakon korišćenja klime.Međutim, problem sa isparivačima je što se nalaze jako duboko, obično na što nižoj tački automobila, ispod instrument table, što je samo po sebi teško dostupno mesto. Pored toga karakteriše ga da je to taman, izolovan, vlažan prostor, bez protoka vazduha u trenutcima kad klima uređaj nije uključen.

Logično, u takvim uslovima dolazi veoma lako do razvoja raznih gljivica, bakterija, plesni i ostalih mikroorganizama koji mogu narušiti naše zdravlje.


Uticaj nečistog vazduha na zdravlje
Uključivanjem klime navedeni štetni mikroorganizmi ubacuju se vazduhom u kabinski prostor a njihovo prisustvo možete konstatovati jer su isti razlog za neprijatne mirise koje osetimo prilikom prvog aktiviranja klima uređaja nakon dužeg, a često i kraćeg perioda nekorišćenja. Iako sami mirisi nisu nepodnošljivi i već nakon nekoliko minuta nestanu, ne treba ih ignorisati nipošto jer su više nego jasan prirodni pokazatelj da nešto nije kako treba. Dakle, definitivno ne želimo da udišemo nečist vazduh jer može da izazove iritaciju očiju i sluzokože grla, kijanje i mnoge druge alergijske reakcije.


Polen filter: Najjeftinija stvar koju ste izbegavali da zamenite


Vazduh pre kontakta sa isparivačem, bez obzira da li klima uređaj koristite ili ne, prolazi kroz polen filter ili kako ga još zovemo - filter kabine. S obzirom na to da se kod filtera kabine dešava prvi kontakt svežeg vazduha sa našim ventilacionim sistemom, neophodno je da sam filter bude čist. Možemo očistiti sve ostalo, ali ako preskočimo filter nismo ništa uradili jer u njemu takođe mogu da se množe mikroorganizmi štetni po naše zdravlje.


Preporuka većine proizvođača automobila je da se filter menja jednom godišnje, dok ga mnogi vlasnici automobila potpuno ignorišu i ne menjaju uopšte. Naš savet je da filter kabine menjate što češće, preporučuje se na svaka 3-4 meseca. Izvadite filter nakon 3 meseca i bićete iznenađeni koliko može biti prljav nakon tako kratkog perioda i sigurno ćete nastaviti da praktikujete češću zamenu.

Posebno može biti nezgodno zimi kada je vazduh ekstremno vlažan, kada vlaga u kontaktu sa zadržanom nečistoćom reaguje i ponovo stvara neprijatne mirise.


Da li ste sigurni da pravilno koristite klima uređaj u vašem vozilu?


Pre nego što pređemo na čišćenje klima uređaja neophodno je da znamo kako da sprečimo stvaranje gljivica i bakterija unutar samih ventilacionih kanala, jer kao što kaže stara poslovica: bolje sprečiti nego lečiti.

Na koji način se pravilno koristi klima uređaj? Najjednostavnije rečeno, klima uređaj je preporučeno ugasiti minimum 5 minuta pre gašenja vozila, s tim što je neophodno da ostavite cirkulaciju vazduha uključenom i dalje kako bi se isparivač osušio cirkulacijom svežeg vazduha. Takođe, u tom procesu dobro je spustiti prozore jer će tako vlaga izaći iz vašeg vozila i neće se zadržavati. U slučaju da ugasite klima uređaj istovremeno sa vašim vozilom, isparivač klima uređaja će ostati vlažan i upravo tako dobijamo stvaranje gljivica, plesni i ostalih mikroorganizama štetnih po naše zdravlje.

Ovo je definitivno najvažniji a ujedno i najjednostavniji savet u ovom tekstu i trudite se da vam to postane stalna praksa jer ćete tako uštedeti novac i sačuvati vaše zdravlje.


Zašto je važno očistiti klima uređaj?


Postoji nekoliko efektnih načina za čišćenje, a ovom prilikom ćemo proći kroz onaj najjednostavniji koji ne oduzima previše vremena.

Sve što vam je potrebno za čišćenje klima sistema su dva sredstva - FRESH CLEAN (Čistač i osveživač klima sistema) i QUICKFRESH (Sredstvo za osvežavanje kabine i klima sistema) i možemo da pređemo na posao!

Osvežavanje klima sistema
Za početak je najbolje da vaš automobil bude na otvorenom prostoru i da svi prozori budu spušteni tokom procesa kako bi kabina bila dobro provetrena sve vreme. Zatim, potrebno je da skinete polen filter što je idealan trenutak za njegovu zamenu o kojoj smo ranije govorili. Takođe, potrebno je da motor vašeg automobila bude ugašen, kao i ventilacioni sistem.

Kada ste demontirali polen filter, uzmite sredstvo FRESH CLEAN i kroz otvor gde se nalazio polen filter, provucite cevčicu što dalje do isparivača i hladnjaka i ispraznite 25% boce. Ukoliko niste sigurni gde se nalazi, možete koristiti ogledalo i baterijsku lampu kako bi bili što sigurniji da ste penu iz boce naneli na pravo mesto.

Nakon toga, cevčicu iz boce provucite celom dužinom u svaki ventilacioni otvor (ne zaboravite one sakrivene iza instrument table, ispod sedišta i na ostalim mestima!) i nanesite penu duž svakog ventilacionog kanala laganim povlačenjem cevčice unazad i sačekajte 20 minuta da sredstvo odreaguje. Tom prilikom možete i otvoriti sva vrata na vašem automobilu kako bi dobili dodatno provetravanje.

Nakon 20 minuta uključite ventilacioni sistem da greje na maksimalnoj jačini kako bi potpomogli sušenje ostataka pene u ventilacionim otvorima.

Korišćenjem sredstva FRESH CLEAN možete definitivno biti sigurni da je čišćenje ventilacionog sistema izvršeno i možete montirati novi filter polena.


Osvežavanje kabine
Drugo sredstvo kojim možete dodatno osvežiti kabinu i ventilacione otvore je već pomenuti QUICKFRESH. Za njegovo korišćenje nam treba nešto drugačiji proces.

Sada je potrebno da zatvorite sve prozore na vašem automobilu, pokrenete motor automobila, a klima uređaj podesite da hladi i duva na maksimalnoj jačini sa aktiviranom recirkulacijom vazduha unutar kabine.

Nakon toga, postavite bocu na mestu gde bi se nalazile noge suvozača i pokrenete ventil na boci. Potom napustite kabinu, zatvorite sva vrata i sačekajte 10 minuta da sredstvo procirkuliše kroz sve ventilacione otvore. Nakon 10 minuta kada sredstvo prestane da izlazi iz boce, otvorite sve prozore kako bi provetreli kabinu i naravno, isključite klima uređaj i ostavite motor da radi još 5 minuta kao što smo naučili - kako bi se isparivač osušio.

Time ste osvežili kompletan klima uređaj i kabinu, a zauzvrat dobili prijatan miris sa čistijim i zdravijim ambijentom u kojem ćete provoditi vreme.

Korišćenje oba sredstva je preporučljivo i najefektnije na svakih godinu dana ili nakon pređenih 15.000km, podrazumevamo uz ispoštovane savete koje smo prethodno naveli.


Poručite FRESH CLEAN i QUICKFRESH preko:


wurth e-shopa

Podelite na: